Cerisa kersen: de lekkerste kers ter wereld

Een kers moet kurk hebben, leren we van de beste kersenteler van Nederland. De Cerisa heeft een lange groene steel met kurk. Een kers verliest zijn sappen via de steel en deze dunne kurklaag, die bij de pluk zorgvuldig wordt meegeplukt, zorgt ervoor dat de Cerisa sappig en zalig blijft.

Alleen het allerbeste

Cerisa’s rijpen aan de boom. Dat proef je. De kersen worden tussen eind juni en half augustus stuk voor stuk met de hand geplukt, gecontroleerd en dan in de speciale verpakking gelegd. Alleen de eerste keus kersen in de overdekte boomgaard mag in de Cerisadoosjes en dat is pakweg vijf procent. Bij Cerisa’s is sprake van een zeer beperkte beschikbaarheid per jaar. Soms is de totale hoeveelheid kersen die aan de kwaliteitseisen voldoen maar 4000 kilo. De Cerisa is daarmee met recht een Limited Edition.

Door de allerbeste kersen uit de Hollandse onverwarmde kas te selecteren kunnen chefs de Cerisa kers langer op de menukaart gebruiken. Aan de kwaliteit wordt niet getoornd, het ras, de rijpheid, de maat en de smaak zijn op en top Cerisa. De kasteelt gaat naadloos over op de teelt buiten, die van de koude grond.

De Cerisa kersen zijn in Nederland en België exclusief bij Rungis verkrijgbaar.
Combinaties met de Cerisa

Deze topkers heeft een echte bite. Cerisa kersen zijn minimaal 28 mm en hebben een hartvorm. Doordat de pit van de kers relatief klein is, koop je veel vruchtvlees. In desserts komt de smaak van de Cerisa kers juist tot zijn recht als niet te veel suiker in het gerecht wordt gebruikt. Fris en licht zijn de toverwoorden. Ook champagne en prosecco en de Cerisa kers zijn vrienden, gecombineerd in gerechten of puur samen in de flute of coupe.

Cerisa kersen zijn zeker niet alleen zoet toe te passen. Ook hartig in salades en voorgerechten zijn ze heel spannend. Juist het mooie zuur en zelfs het licht bittere van de kers maken de combinaties zeer lekker en spannend. Met producten als asperge, kreeft, ganzenlever maar ook bijvoorbeeld tomaat en burrata blijf je het fijne kersenaroma en de sappige structuur van de Cerisa erg goed proeven.

Rungis is een fijne leverancier die altijd op zoek is naar nieuwe producten waar wij als koks lekker mee kunnen experimenteren. Daar communiceren ze ook goed over. Voor mij is dat een meerwaarde.

'Er is geen betere: echt. Ik heb met verschillende leveranciers gewerkt, maar sinds ik Rungis heb ontdekt… Ze hebben een groot assortiment met bijzondere producten en bieden een heel goede service. Ik ben meer dan tevreden.'