Citrusvruchten uit Zuid-Europa
Het seizoen van het Zuid-Europese citrusfruit is weer begonnen. Diverse soorten als de aromatische bergamot, oranje calamansi en de heerlijke buddha finger zijn weer binnen.
Dit geselecteerde citrus heeft een ultiem aroma dankzij de optimale rijpheid. Door het mediterrane klimaat, waarin de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot zijn, krijgen citrusvruchten een subliem en sterk aroma. Deze citrusvruchten uit Zuid-Europa zijn onbehandeld. Dat betekent dat er geen waslaagje op de vruchten wordt aangebracht en zodoende de schil van de vrucht bruikbaar is in de keuken.
Smaak, geur en kleur zijn door het rijpen aan de boom optimaal ontwikkeld. Alles voor de beste smaak.
Buddha finger
Artikelnummer 100014
Seizoen: Oktober tot en met maart.
Smaak: Geurig aroma. Minimale hoeveelheid vruchtvlees.
Bereidingswijze: De schil raspen en meekoken of konfijten. Ook het binnenste kan gebruikt worden in bijvoorbeeld salades of over gerechten gestrooid.
Combineren met: Salades, marinades en dressings.
Bergamots
Artikelnummer 110038
Seizoen: Oktober tot en met maart.
Smaak: Specifiek citrus aroma. De smaak van de bergamot is uur maar aromatisch. Wordt als smaakmaker gebruikt in Earl Grey thee.
Bereidingswijze: De schil raspen en het sap persen.
Combineren met: Bijvoorbeeld met vis als ceviche, in vinaigrette of in marinade.
Mikan mandarijn
Artikelnummer: 100298
Seizoen: Oktober tot en met december
Smaak: De mikan mandarijn is een pitloze vrucht met een friszoete smaak. Door de losse schil zijn ze makkelijk te pellen.
Bereidingswijze: Rauw houden, lekker als snack. Doordat ze onbehandeld zijn is ook de schil goed te gebruiken.
Combineren met: Lekker in desserts of gewoon als gezond tussendoortje.
Verse groene yuzu
Artikelnummer: 110082
Seizoen: Oktober tot en met december
Smaak: De yuzu heeft in tegenstelling tot de Japanse yuzu een groene, stevige schil. Het aroma doet denken aan dennennaalden en hars.
Bereidingswijze: De stevige schil raspen en het sap person voor een aromatische smaak.
Combineren met: Veel combinaties mogelijk. Gebruik bijvoorbeeld bij gerechten met vis, schaal- en schelpdieren of bij Oosterse gerechten.
Lime caviar lang
Artikelnummer 110027
Seizoen: September tot en met februari.
Smaak: Als je op de bolletjes bijt, ervaar je een overweldigende fruitige en frisse citroensmaak.
Bereidingswijze: De vrucht opensnijden en de bolletjes eruit halen. Wordt ook wel finger lime of vega caviar genoemd.
Combineren met: Schelpdieren als oester of met bijvoorbeeld rauwe zalm.
Key limes
Artikelnummer 110020
Seizoen: Oktober tot en met februari.
Smaak: De schil is licht bitter en het sap is hoog zuur.
Bereidingswijze: De schil raspen of het sap persen.
Combineren met: Perfect om flauwe smaken mee op te halen.
Tahiti lime
Artikelnummer 110094
Seizoen: September tot medio oktober.
Smaak: Mooi dun schilletje, vol met etherische oliën en met een intense geur en smaak. Het sap is fris, maar zoeter dan de reguliere limoen.
Bereidingswijze: De schil raspen en het sap persen.
Combineren: Gebruik deze limoen om extra smaak en een kick te geven aan je gerecht.
Oranje calamansi
Artikelnummer 110087
Seizoen: November tot en met april.
Smaak: De schil is smakelijk zacht en zoet. Het vruchtvlees is fris en aromatisch.
Bereidingswijze: De schil fijnsnijden en het sap persen. lekker om de schil en het sap te combineren.
Combineren met: Bijvoorbeeld met donkere chocolade.
Limequat
Artikelnummer 100285
Seizoen: December tot en met maart.
Smaak: Fris en neutraal sap.
Bereidingswijze: Zowel de schil als het sap zijn bruikbaar. Rauw in dunne plakjes of konfijten.
Combineren met: Lekker in gin tonic of bijvoorbeeld bij oesters. Ze zijn klein, dat maakt dit citrusfruit extra bijzonder.
Meyer citroen
Artikelnummer 110057
Seizoen: December tot en met maart.
Smaak: Rijpe en kruidige smaak. Vrij aromatisch.
Bereidingswijze: Zowel de schil als het sap zijn bruikbaar.
Combineren met: Fijne patisserie of koude hartige gerechten.
Cedraat
Artikelnummer 110080
Seizoen: November tot en met maart.
Smaak: Aangenaam aroma, dikke schil en weinig vruchtvlees. De dikke schil kan wel tot 70% van het totale gewicht innemen.
Bereidingswijze: Grote vrucht. Gekonfijt verwerken tot sukade, maar rauw ook zeer smakelijk.
Combineren met: In desserts maar ook in hartige gerechten.
Lime caviar rond
Artikelnummer 110079
Seizoen: September tot december.
Smaak: Als je bijt op de bolletjes, barsten ze open en ervaar je een overweldigende fruitige en frisse limoen smaak.
Bereidingswijze: Als de vrucht wordt opengesneden, komen er mooie bolronde celletjes uit de vrucht.
Combineren met: Schelpdieren als oester of met bijvoorbeeld rauwe zalm.
Citron rouge
Artikelnummer 110088
Seizoen: Medio januari tot en met maart.
Smaak: Het sap is krachtig, kruidig en fris van smaak. De schil is aromatisch en kruidig.
Bereidingswijze: Schil fijnsnijden en het sap persen.
Combineren met: Gerechten met vis en schelpdieren.
Kabossu citroen
Artikelnummer 110085
Seizoen: November tot en met maart.
Smaak: Goede mix tussen zoet en zuur. Van oorsprong uit China, werd later super populair in Japan. Groen van kleur, maar naar mate de vrucht rijp wordt, kleurt hij geel.
Bereidingswijze: Sap geperst.
Combineren met: In Oosterse gerechten.
Mexicaanse citroen
Artikelnummer 110081
Seizoen: November tot en met januari
Smaak: Zeer sappig en pittig vruchtvlees. De schil is gevuld met essentiële oliën.
Bereidingswijze: Door de pittige smaak is het sap perfect om gerechten wat meer pit te geven.
Combineren met: Bijvoorbeeld schaaldieren en vis. Of om iets flauw smakend fruit spannend te maken.
Shikuwasa
Artikelnummer 110086
Seizoen: November tot en met maart.
Smaak: Kleine vrucht met een kruidig aroma en een frisse smaak. De vrucht heeft een geel met groene schil en oranje vruchtvlees.
Bereidingswijze: Sap geperst en verwerken in gerechten.
Combineren met: In desserts.
Sudachi
Artikelnummer 110084
Seizoen: Oktober tot en met december.
Smaak: Het vruchtvlees is zeer sappig. De groene vrucht wordt geel wanneer hij rijp is.
Bereidingswijze: Rauw of in gerechten.
Combineren met: Bij gerechten met vis, schaal- en schelpdieren en bij Oosterse gerechten.
Kaffir limes
Artikelnummer 110082
Seizoen: Medio augustus tot medio december.
Smaak: Zeer herkenbaar intens en geparfumeerd.
Bereidingswijze: De schil raspen en het sap persen.
Combineren met: Wordt veel gebruikt in Oosterse gerechten. Ook spannend in de Franse keuken.