Citrusvruchten uit Zuid-Europa

Het seizoen van het Zuid-Europese citrusfruit is weer begonnen. Diverse soorten als de aromatische bergamot, oranje calamansi en de heerlijke cedraat zijn weer beschikbaar.

Dit geselecteerde citrus heeft een ultiem aroma dankzij de optimale rijpheid. Door het mediterrane klimaat, waarin de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot zijn, krijgen citrusvruchten een subliem en sterk aroma. Deze citrusvruchten uit Zuid-Europa zijn onbehandeld. Dat betekent dat er geen waslaagje op de vruchten wordt aangebracht en zodoende de schil van de vrucht bruikbaar is in de keuken.

Smaak, geur en kleur zijn door het rijpen aan de boom optimaal ontwikkeld. Alles voor de beste smaak.

Oranje calamansi

Artikelnummer 110087

Seizoen: November tot en met april.

Smaak: De schil is smakelijk zacht en zoet. Het vruchtvlees is fris en aromatisch.

Bereidingswijze: De schil fijnsnijden en het sap persen. lekker om de schil en het sap te combineren.

Combineren met: Bijvoorbeeld met donkere chocolade.

Limequat

Artikelnummer 100285

Seizoen: December tot en met maart.

Smaak: Fris en neutraal sap.

Bereidingswijze: Zowel de schil als het sap zijn bruikbaar. Rauw in dunne plakjes of konfijten.

Combineren met: Lekker in gin tonic of bijvoorbeeld bij oesters. Ze zijn klein, dat maakt dit citrusfruit extra bijzonder.

Meyer citroen

Artikelnummer 110057

Seizoen: December tot en met maart.

Smaak: Rijpe en kruidige smaak. Vrij aromatisch.

Bereidingswijze: Zowel de schil als het sap zijn bruikbaar.

Combineren met: Fijne patisserie of koude hartige gerechten.

Bergamots

Artikelnummer 110077

Seizoen: December tot en met maart.

Smaak: Specifiek citrus aroma. De smaak van de bergamot is uur maar aromatisch. Wordt als smaakmaker gebruikt in Earl Grey thee.

Bereidingswijze: De schil raspen en het sap persen.

Combineren met: Bijvoorbeeld met vis als ceviche, in vinaigrette of in marinade.

Buddha finger

Artikelnummer 110083

Seizoen: Oktober tot en met maart.

Smaak: Geurig aroma. Minimale hoeveelheid vruchtvlees.

Bereidingswijze: De schil raspen en meekoken of konfijten. Ook het binnenste kan gebruikt worden in bijvoorbeeld salades of over gerechten gestrooid.

Combineren met: Salades, marinades en dressings.

Cedraat

Artikelnummer 110080

Seizoen: November tot en met maart.

Smaak: Aangenaam aroma, dikke schil en weinig vruchtvlees. De dikke schil kan wel tot 70% van het totale gewicht innemen.

Bereidingswijze: Grote vrucht. Gekonfijt verwerken tot sukade, maar rauw ook zeer smakelijk.

Combineren met: In desserts maar ook in hartige gerechten.

Lime caviar lang

Artikelnummer 110078

Seizoen: September tot en met februari.

Smaak: Als je op de bolletjes bijt, ervaar je een overweldigende fruitige en frisse citroensmaak.

Bereidingswijze: De vrucht opensnijden en de bolletjes eruit halen. Wordt ook wel finger lime of vega caviar genoemd.

Combineren met: Schelpdieren als oester of met bijvoorbeeld rauwe zalm.

Lime caviar rond

Artikelnummer 110079

Seizoen: September tot december.

Smaak: Als je bijt op de bolletjes, barsten ze open en ervaar je een overweldigende fruitige en frisse limoen smaak.

Bereidingswijze: Als de vrucht wordt opengesneden, komen er mooie bolronde celletjes uit de vrucht.

Combineren met: Schelpdieren als oester of met bijvoorbeeld rauwe zalm.

Key limes

Artikelnummer 110020

Seizoen: December tot en met februari.

Smaak: De schil is licht bitter en het sap is hoog zuur.

Bereidingswijze: De schil raspen of het sap persen.

Combineren met: Perfect om flauwe smaken mee op te halen.

Citron rouge

Artikelnummer 110088

Seizoen: Medio januari tot en met maart.

Smaak: Het sap is krachtig, kruidig en fris van smaak. De schil is aromatisch en kruidig.

Bereidingswijze: Schil fijnsnijden en het sap persen.

Combineren met: Gerechten met vis en schelpdieren.

Kabossu citroen

Artikelnummer 110085

Seizoen: November tot en met maart.

Smaak: Goede mix tussen zoet en zuur. Van oorsprong uit China, werd later super populair in Japan. Groen van kleur, maar naar mate de vrucht rijp wordt, kleurt hij geel.

Bereidingswijze: Sap geperst.

Combineren met: In Oosterse gerechten.

Mexicaanse citroen

Artikelnummer 110081

Seizoen: November tot en met januari

Smaak: Zeer sappig en pittig vruchtvlees. De schil is gevuld met essentiële oliën.

Bereidingswijze: Door de pittige smaak is het sap perfect om gerechten wat meer pit te geven.

Combineren met: Bijvoorbeeld schaaldieren en vis. Of om iets flauw smakend fruit spannend te maken.

Shikuwasa

Artikelnummer 110086

Seizoen: November tot en met maart.

Smaak: Kleine vrucht met een kruidig aroma en een frisse smaak. De vrucht heeft een geel met groene schil en oranje vruchtvlees.

Bereidingswijze: Sap geperst en verwerken in gerechten.

Combineren met: In desserts.

Sudachi

Artikelnummer 110084

Seizoen: Oktober tot en met december.

Smaak: Het vruchtvlees is zeer sappig. De groene vrucht wordt geel wanneer hij rijp is.

Bereidingswijze: Rauw of in gerechten.

Combineren met: Bij gerechten met vis, schaal- en schelpdieren en bij Oosterse gerechten.

Kaffir limes

Artikelnummer 110082

Seizoen: Medio augustus tot medio december.

Smaak: Zeer herkenbaar intens en geparfumeerd.

Bereidingswijze: De schil raspen en het sap persen.

Combineren met: Wordt veel gebruikt in Oosterse gerechten. Ook spannend in de Franse keuken.

'Hun medewerkers zijn continu op zoek naar nieuwe dingen, overleggen met hun telers en halen uit de hele wereld producten.'

Rungis heeft veel ervaring qua groente en staat voor kwaliteit. Hun communicatie is ook heel goed. Bijna dagelijks krijgen we een appje of mailtje over de nieuwe seizoensproducten.