Nederlandse topchefs bezoeken Latvijā

In samenwerking met JanisFarm is Rungis in september drie dagen op culinaire inspiratiereis langs de producenten in Letland geweest. Bekijk hieronder een sfeerimpressie.

Letland, met Riga als hoofdstad, is de middelste van de drie Baltische staten. De natuur en moerassen hebben hier de ruimte en brengen bijzondere en vooral smakelijke ingrediënten voort. De groente- en fruitpoeders, sappen en het gekonfijte groente en fruit wordt geteeld of in het wild geplukt in Letland. Hennepzaad in allerlei verschijningsvormen zoals geroosterd, gepeld of als olie maken het indrukwekkende gamma compleet.

“De Letten hebben een sterke band met de natuur”, niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat het land anderhalf keer zo groot is als Nederland maar slechts 2 miljoen inwoners telt, waarvan 750.000 in Riga. Er zijn dus veel uitgestrekte, lege natuurgebieden. Het zoeken van paddenstoelen is hier zelfs een nationale volkssport.

Door de korte intensieve zomerperiode met een overvloed aan oogst en de lange donkere en koude winters, kennen de Letten een lange traditie van bewaringstechnieken. We gaan op zoek naar telers en producenten en laten ons verrassen door typisch Letse producten…..

 

 

 

De mensen van Rungis zijn altijd innoverend: ze komen steeds met nieuwe producten, hebben een groot assortiment en weten waarover ze praten. Ze weten precies welke producten we het beste kunnen gebruiken als ik een nieuw gerecht heb bedacht.

Rungis biedt naast een heel gevarieerd assortiment ook heel veel kennis over alle producten. Ze komen met inzichten waar mijn studenten en ik nooit op zouden komen.