Perry Falter: de man achter Ecoville

Alles wat EKO of biologisch is, is het domein van Perry Falter. Zijn Ecoville is een volle dochter van Rungis en verzorgt voor de horeca een breed assortiment aan biologische producten.

Ecoville levert groenten, fruit, paddestoelen, aardappels, kruiden, vergeten groenten en hoogstamfruit. Het bedrijf is SKAL gecertificeerd en heeft eenzelfde drijfveer als Rungis: Perry is voortdurend op zoek naar het beste; zoekt naar de bron van zijn producten. De boer, het product én zijn klanten; ze zijn hem allen even dierbaar en hij wil niets liever dan zijn kennis delen.

Meer dan onbespoten

‘Onze producten zijn onbespoten en hoeven ook helemaal niet bespoten te worden, want als je groenten de ruimte geeft, ontstaat er geen broei, blijven er geen vliegjes tussen leven en groeit het puur natuurlijk op. Maar biologisch is meer dan niet spuiten. Het is telen met respect voor de regio, respect voor het seizoen en met trots.’

Seizoensgebonden

‘De Italiaanse keuken verschilt sterk per regio, omdat alle ingrediënten uit een straal van pakweg dertig kilometer komen. Zo ver wil ik niet gaan, maar onze biologische producten hebben nooit in een vliegtuig gezeten en zijn overigens ook nooit verwarmd of bijgelicht tijdens de teelt. Het zijn producten die in de aarde hebben gestaan en die passen bij het seizoen. Dat heeft ook consequenties. Ik help chefs graag bij de overstap naar EKO of biologisch. Praktisch ieder product is ook biologisch verkrijgbaar. Maar men moet wél beseffen dat biologisch ook betekent, dat je  soms ‘nee’ moet verkopen.’

‘Als we geen goede tomaat kunnen krijgen, vliegen we hem immers niet in. Maar wordt het zomer dan heb ik met gemak meer dan honderd soorten tomaten liggen. Chefs moeten bereid zijn zaken van de kaart te halen als die in een bepaalde periode even niet verkrijgbaar zijn. Dat is de consequentie van kiezen voor biologisch.’

Nauw contact met telers

‘We hebben dagelijks verse aanvoer uit de regio. Daarvoor onderhouden we nauwe contacten met de telers: rabarberkwekers, leveranciers van zeegroenten, maar ook zorgboerderijen met wie we meedenken over het productaanbod. We geven advies aan de producenten en brengen onze ervaring uit de markt in.’

‘Het aandeel EKO en biologisch groeit nog ieder jaar. Dat heeft te maken met een trend die we in de horeca en de brede maatschappij zien; men wil bewuster met eten omgaan en meer beseffen wat men eet. Die vraag beantwoorden wij op een heel professionele manier doordat we weliswaar een volledig gescheiden bedrijf zijn, maar wel gebruikmaken van de logistieke kracht van Rungis. Dat betekent dus gewoon zes dagen in de week bezorgen en ook de panklare producten. Maar dan biologisch.’

Je hoort het linksom en rechtsom: die leveren kwaliteit. Ik ben dankzij hen altijd verzekerd van goeie spullen. Als je goeie spullen inkoopt, ben je al op de helft.

Met onze ingewikkelde, vaak ook uitdagende verzoeken kunnen we altijd bij hen terecht. Ze geven, ook belangrijk, het juiste advies. Rungis is een betrouwbare kwaliteitspartner.