Verse Japanse yuzu

Yuzu, een Japans citrusvruchtje waar veel om te doen is. Deze zeldzame en tot op heden in Europa niet verkrijgbare citrusvrucht is geliefd vanwege de karakteristieke aromatische geur, de bijzondere etherische olien in de schil en het exquise sap.

De lievelingsvrucht van chefs

Van yuzu gebruik je vooral de schil en het sap. De aromatische schil geeft mooie smaakaccenten aan gerechten. Het sap is minder scherp en veel subtieler dan citroen. Een complexe mix van limoen, citroen en zoete boventonen van mandarijn. Fijnproevers herkennen er ook grapefruit en dennengeur in. Yuzu sap wordt gebruikt ter begeleiding van vis- en vleesgerechten, gels, mayonaises, vinaigrettes, soepen, sauzen, in cocktails en desserts.

De Kochi prefectuur

Yuzu, die aan stekelige bomen groeit, gedijt het beste op een diepe, laag zwakure grond met goede afvloeiing voor regenwater. De perfecte omstandigheden zijn een berggebied waar grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht leiden tot de beste smaak, zoals in de Kochi prefectuur waar one yuzu vandaan komt.

Strenge selectie

De yuzu heeft een kwetsbare, hobbelige en vaak losse schil. De vrucht bevat veel pitten en weinig, maar subliem sap. Het sap kost zoveel als een goed glas wijn, maar voor de meeste gerechten zijn slechts een paar druppels al voldoende. 90% van de yuzu oogst wordt direct diepgevroren, verwerkt tot sap, gedroogd of in allerlei producten verwerkt. Slechts 10% komt door de selectie en wordt als verse vrucht verhandeld.

Verse yuzu is nog altijd moeilijk verkrijgbaar, maar ieder jaar hebben we van november tot en met februari de verse originele Kochi yuzu uit Japan voor u beschikbaar, volledig rijp en in de beste kwaliteit.

In een tijd waarin koks een schaars goed zijn, is convenience ontzettend belangrijk. Ook hierin is Rungis supergoed; in op maat gemaakte producten.

Rungis weet: groente is de basis om een gerecht te maken. Je hoeft geen week te wachten tot iets er is. Ze hebben alles van kleine boertjes tot internationale producten.’