Bittere tijden vol lof!

Witlof en roodlof, een veelzijdige groente, gemakkelijk te bereiden en het hele jaar door verkrijgbaar. De gladde kropjes horen mooi stevig, knapperig en onbeschadigd te zijn.

Teeltproces

Witlof, ook wel Brussels lof genoemd, is van oorsprong omstreeks 1830 vlakbij Brussel ontdekt. Pas vanaf 1913 werd het product verkocht en na 1945 kon men spreken van een zekere populariteit. De teelt is verdeeld in twee delen. Eerst worden de lange dunne wortels gevorm. In de tweede fase worden de wortels getrokken en in een donkere ruimte geplaatst. Door het gebrek aan daglicht, ontwikkelt zich zo geen chlorofyl, waardoor ze overwegend blank blijven, net als asperges. Zo krijgt de witlof zijn mooie witte kleur met een beetje lichtgroen. Na zo’n 3 a 4 weken groeit de witlofkrop uit.

Roodlof wordt al eeuwen geteeld in de Veneto streek in Italië. Roodlof is een kruising tussen witlof en raddichio rosso en wordt op dezelfde wijze geteeld. Kleine roodlofkropjes hebben vrijwel geen harde kern en zijn meestal van de beste kwaliteit.

Met zo’n 3,2 kilo per persoon, per jaar komt witlof op de derde plaats als meest gegeten groente in Nederland
Smaak en bereiding

De lof soorten zijn licht bitter van smaak. De groente is makkelijk te roerbakken, koken, in ovenschotels te gebruiken of te bakken met een beetje honing en appel. Op deze manier wordt die bittere smaak wat minder.

Roodlof is bitterder en iets pittiger dan witlof en geeft een ware sensatie in de mond. Roodlof is minder geschikt om te koken, dan verliest het zijn kleur en knapperigheid. Wel is het erg lekker in bijvoorbeeld salades of bij pasta.

Gert Jan Zonneveld Piek

'Hun medewerkers komen precies op het juiste moment met een inspiratiepakket. Dan weet je direct: dit is het seizoen. En als ik iets speciaals wil, gaan ze op zoek.'

In een tijd waarin koks een schaars goed zijn, is convenience ontzettend belangrijk. Ook hierin is Rungis supergoed; in op maat gemaakte producten.