Vierkante watermeloen uit Japan

Vierkante watermeloen uit Japan: In Europa exclusief bij Rungis!

Deze weken beleven ze in het Japanse Zentsūji het seizoen van de traditionele vierkante watermeloen. Voor de derde keer is deze bijzondere eyecatcher in Europa exclusief verkrijgbaar bij Rungis.

Zentsuji

Ondanks de oogst van slechts 250 exemplaren is de vierkante watermeloen het belangrijkste landbouw product van het stadje Zentsūji-shi. De Zentsūji regio, bekend van zijn Zentsūji tempel, heeft als specialiteit het telen van de vierkante watermeloenen. Er zijn in totaal 6 telers die deze bijzondere vruchten telen en de teelt vindt alleen in de regio Zentsūji plaats.

Door de jaren heen bezoeken oprichters van Rungis, Gert Jan en Francis Zonneveld Piek, regelmatig Japanse telers. Het mogen importeren van de vierkante watermeloen is één van de resultaten van de ontstane relatie.

Meer vraag dan aanbod

De Japanse landelijke pers besteedt ieder jaar veel aandacht aan het seizoen van de traditionele vierkante watermeloenen. In de Japanse warenhuizen is er, ondanks de extreem hoge prijs, een enorme vraag. Ook worden er jaarlijks een aantal exemplaren naar Rusland en Canada verscheept. Twee jaar geleden werden de vierkante watermeloenen voor het eerst naar Europa gevlogen. En ook nu zijn we weer bijzonder trots dat wij weer een aantal exemplaren hebben bemachtigd. De watermeloenen gaan vooral naar hotels, restaurants en super jachten. Ideaal om een goede indruk te maken op je gasten. Het draait vooral om het bijzondere uiterlijk van de meloen

Van generatie op generatie

“De manier van telen in Japan is anders dan in Nederland. Teeltbedrijven zijn er over het algemeen heel klein, er wordt nog heel traditioneel geteeld waarbij het gevoel, trots en liefde voor het gewas leidend zijn. De kennis van de manier van telen wordt van generatie op generatie doorgegeven. Ook de kwaliteitsstandaard van de japanners ligt bijzonder hoog, dit zie je zeker ook terug in de landbouw. Voor telers gaat de kwaliteit ten alle tijden boven kwantiteit.” Aldus Gert Jan.

De teelt

Van de Jonge meloentjes wordt het beste exemplaar geselecteerd, de andere worden weggehaald zodat alle energie naar de overgebleven meloen gaat. Als de nog ronde meloen 10 cm doorsnede heeft, wordt hij in een vierkante transparante mal geplaatst. Zo’n 5 keer per dag wordt iedere meloen nagekeken en gedraaid. De strepen op de meloen moeten recht zijn en mogen niet beschadigen, niet alle meloenen in een mal halen de eindstreep. De vierkante watermeloen wordt geoogst als hij 18 cm doorsnede heeft. De teelt vindt in de vollegrond en in de openlucht plaats.

Ik wil niet dagelijks veel tijd kwijt zijn aan het uitzoeken van de beste kwaliteit producten. Met Rungis is het bovendien fijn dat ik vooruit kan plannen, En: afspraak is afspraak. Ook dat is Rungis.

In de 17 jaar dat ik in de keuken sta, heb ik een hoop groenteleveranciers gezien en ook weleens uitstapjes naar andere gemaakt. Rungis is de beste qua service en kwaliteit.