Zes Vierkante watermeloenen naar We Supply Yachts

Deze weken beleven ze in het Japanse Zentsūji het seizoen van de traditionele vierkante watermeloen. En ook dit jaar is deze bijzondere eyecatcher weer verkrijgbaar bij Rungis.

En onze eerste zes vierkante watermeloenen van dit jaar gaan naar We Supply Yachts die deze watermeloenen aan een superjacht gaan leveren.

Zentsuji

Ondanks de oogst van slechts 250 exemplaren is de vierkante watermeloen het belangrijkste landbouw product van het stadje Zentsūji-shi. De Zentsūji regio, bekend van zijn Zentsūji tempel, heeft als specialiteit het telen van de vierkante watermeloenen. Er zijn in totaal 6 telers die deze bijzondere vruchten telen en de teelt vindt alleen in de regio Zentsūji plaats.

Door de jaren heen bezoeken oprichters van Rungis, Gert Jan en Francis Zonneveld Piek, regelmatig Japanse telers. Het mogen importeren van de vierkante watermeloen is één van de resultaten van de ontstane relatie.

Meer vraag dan aanbod

De Japanse landelijke pers besteedt ieder jaar veel aandacht aan het seizoen van de traditionele vierkante watermeloenen. In de Japanse warenhuizen is er, ondanks de extreem hoge prijs, een enorme vraag. Ook worden er jaarlijks een aantal exemplaren naar Rusland en Canada verscheept. Een aantal jaar geleden werden de vierkante watermeloenen voor het eerst naar Europa gevlogen. En ook nu zijn we weer bijzonder trots dat wij weer een aantal exemplaren hebben bemachtigd. De watermeloenen gaan vooral naar hotels, restaurants en superjachten. Ideaal om een goede indruk te maken op je gasten. Het draait vooral om het bijzondere uiterlijk van de meloen

Van generatie op generatie

“De manier van telen in Japan is anders dan in Nederland. Teeltbedrijven zijn er over het algemeen heel klein, er wordt nog heel traditioneel geteeld waarbij het gevoel, trots en liefde voor het gewas leidend zijn. De kennis van de manier van telen wordt van generatie op generatie doorgegeven. Ook de kwaliteitsstandaard van de japanners ligt bijzonder hoog, dit zie je zeker ook terug in de landbouw. Voor telers gaat de kwaliteit ten alle tijden boven kwantiteit.” Aldus Gert Jan.

De teelt

Van de Jonge meloentjes wordt het beste exemplaar geselecteerd, de andere worden weggehaald zodat alle energie naar de overgebleven meloen gaat. Als de nog ronde meloen 10 cm doorsnede heeft, wordt hij in een vierkante transparante mal geplaatst. Zo’n 5 keer per dag wordt iedere meloen nagekeken en gedraaid. De strepen op de meloen moeten recht zijn en mogen niet beschadigen, niet alle meloenen in een mal halen de eindstreep. De vierkante watermeloen wordt geoogst als hij 18 cm doorsnede heeft. De teelt vindt in de vollegrond en in de openlucht plaats.

Rungis heeft alles. Echt alles. En wat er niet is, halen ze voor je in huis. Ze denken met je mee. Als ik tijdens een concert van Lady Gaga freaky gerechten wil maken, komen ze met groenten die een beetje freaky zijn.

Met onze ingewikkelde, vaak ook uitdagende verzoeken kunnen we altijd bij hen terecht. Ze geven, ook belangrijk, het juiste advies. Rungis is een betrouwbare kwaliteitspartner.