Fruitweelde, met veel liefde en passie geteeld

Als je fruit zoekt dat met heel veel liefde en oprechte passie geteeld is, dan ben je bij Elze-Lia Visser aan het juiste adres. Op haar in 2010 opgerichte bedrijf Fruitweelde, in het hart van de Betuwe, teelt ze naast bramen, frambozen en pruimen ook de minder bekende kiwibessen. Fruitweelde is een biodynamisch bedrijf, waar gewerkt wordt in harmonie met de omgeving en de natuur en waar de gezondheid van de bodem centraal staat.

Wens wordt waarheid

Met Fruitweelde heeft Elze-Lia een van kinds af aan sluimerende wens om boer te worden laten uitkomen. Na een studie in Wageningen en een carrière als Adviseur bodemsanering, waar ze met eigen ogen zag hoe ontzettend veel troep er in onze bodem zit, heeft ze het roer omgegooid. Ze is een deeltijdstudie biologische landbouw gaan volgen waar ze een aanloop nam om boer te worden. Een biodynamische wel te verstaan, want dat past bij haar toekomstvisie en levenswijze.

Steeds meer kiwibessen

De kiwibes is een heerlijk zachte vrucht, zo groot als een druif, die uit het vuistje gegeten kan worden en daarom ook wel fruitsnoepje wordt genoemd. Het is een nog relatief onbekende fruitsoort die in Nederland nog maar beperkt biologisch geteeld wordt. De kiwibes wint nu snel aan bekendheid en ondertussen professionaliseert Elze-Lia de teelt in hoog tempo om jaarlijks aan de stijgende vraag te kunnen voldoen. Als je de fruitsnoepjes wilt proeven, kun je van half augustus tot eind september bij Rungis of bij de biologische speciaalzaken terecht.

Vroege frambozen

In het seizoen van 2017 is een nieuwe aanplant van frambozen gerealiseerd. Ze doen het zo goed, dat we er in 2018 zowel in het voorjaar als in het najaar van mogen oogsten. Zo kan er ook al vroeg in juni van de frambozen worden gesmuld!

Vaste plukkers

Zacht fruit plukken is een precies en technisch werkje, waar ervaring voor nodig is. Er werkt dan ook een vast team van ongeveer tien plukkers bij Fruitweelde. Bij een rondleiding over haar bedrijft vertel Elze-Lia: ‘bramen moeten bijvoorbeeld helemaal zwart, glanzend en stevig zijn en met een speciale techniek van de plant geplukt worden. Om de kwaliteit te behouden worden de bramen direct na de oogst gekoeld in de nieuwe schuur waar de zonnepanelen voor de benodigde energie zorgen.’

De bijen worden gekoesterd

Bijen spelen een cruciale rol op dit mooie biodynamische bedrijf. In het seizoen zorgen de bijen ten slotte voor de bestuiving van de fruitplanten. Vol enthousiasme vertelt Elze-Lia dat er vier bijenvolken op haar bedrijf huizen. Onder begeleiding van een imker worden ze vertroeteld bij Fruitweelde. ’s Nachts en in de winter verblijven de bijen in de kast. In de winter hebben de bijen daar genoeg honing om de koude periode door te komen. In het voorjaar gaan ze langzamerhand dichtbij de kas op zoek naar voedsel. Daarom staan de bijenkasten dichtbij een wilgenboom die al heel vroeg bloeit en staan er volop krokussen in de buurt.

In een tijd waarin koks een schaars goed zijn, is convenience ontzettend belangrijk. Ook hierin is Rungis supergoed; in op maat gemaakte producten.

De mensen van Rungis zijn altijd innoverend: ze komen steeds met nieuwe producten, hebben een groot assortiment en weten waarover ze praten. Ze weten precies welke producten we het beste kunnen gebruiken als ik een nieuw gerecht heb bedacht.