Fruit waar pit in zit!

Rond de maanden juli, augustus en september is steenfruit op zijn best. En de combinaties met deze zonnige vruchten zijn ontelbaar. Of je het nu combineert met groenten, vlees of vis, serveert als amuse of als dessert, dit is fruit waar pit in zit!

De bonbon onder het fruit

Het seizoen is maar kort, de teelt is duur en risicovol en de oogst moet goed beschermd worden tegen regen, hagel en vogels. Maar ondanks alles is de Hollandse kers een seizoen dat je niet wilt missen! De Hollandse kersen zijn mooi donkerrood van kleur, vol sap en met een zoete smaak. Hollandse kersen zijn er ook in de ‘blonde’ variant. Dit is een gele kers met een rode blos en een verrassend zoete smaak. Is het tijd voor de Hollandse kersen? Geniet er dan volop van.

Smaakvolste perziken en nectarines

Het grootste verschil in uiterlijk tussen de nectarine en de perzik is toch wel de schil. De nectarine heeft een gladde schil waar de perzik dat niet heeft. Daarnaast zijn de meeste nectarinerassen ook iets kleiner dan de perzikrassen. De nectarine, of nectarijn, is eigenlijk een mutant van de perzik met een gladde en glanzende schil.

Naast de nectarines zijn er ook nog nectacots. Een nectacot is een kruising tussen een abrikoos en een nectarine. De nectacot is heerlijk sappig met een heel eigen aroma.

Koop steenfruit in het seizoen en wat rijp wordt geplukt

De smaakvolste perziken zijn de Franse, waar koudere nachten zorgen voor zoete en sappige vruchten. Er zijn witvlezige en geelvlezige perziken. De witvlezige perziken hebben een heerlijk aroma wat doet denken aan dat van bosbessen en frambozen. De wijngaardperzik, of Peche de Vigne, is zowel qua uiterlijk als qua smaak een ander soort perzik dan we gewend zijn. Deze perzik heeft rood vruchtvlees, maar is niet heel zoet. Wel heel smaakvol! Wilde perziken, ook wel bosperziken genoemd, zijn platte perziken met een zoetere smaak dan de ronde. De pit van de wilde perzik is in verhouding zeer klein.

 

Nog meer Hollandse trots: pruimen

Het kleurpallet van de pruim is zeer uiteenlopend. De kleuren variëren van blauwzwart tot rood en van groen tot geel. Pruimen uit Nederland staan hoog aangeschreven omdat de kwaliteit van telen bijzonder hoog is. Ze smaken lekker zoet en sommige variëteiten zijn zoetzuur of aangenaam zuur.

Bewaar steenfruit niet te lang en ook niet in de koeling. Bewaar ze op een koele plaats, de optimale temperatuur ligt tussen de 10 en de 18 graden. De smaak en het aroma blijven zo op hun best. In de tijd van de hondsdagen, rond de periode van 19 juli tot 18 augustus, is het verstandig om steenfruit direct te verwerken of te bewaren in de koeling. Dit omdat ze in deze tijd zeer snel bederven.

Steenfruit: steen goed!

Rungis, dat is een leverancier met topproducten. En altijd hebben ze primeurs. De service is ook goed.

De mensen die bij Rungis werken, zijn heel toegankelijk; we kunnen goed met hen overleggen en ze zijn altijd goed bereikbaar. Het assortiment is ook heel breed.