Verse cranberries van Terschelling

Dit is je kans om de seizoenen, en dit mooie Hollandse product, op jouw kaart te zetten!

Verse cranberries van Terschelling. Een uniek Hollands product met slechts een kort seizoen, maar wel een seizoen dat je niet mag missen. Hollandse cranberries groeien in het wild in de duinen van Terschelling. Maar hoe komt het eigenlijk dat de cranberries alleen op Terschelling te vinden zijn? Als we de spectaculaire verhalen mogen geloven, zijn de cranberries per toeval op Terschelling gekomen.

Hoe komen de cranberries op Terschelling?

Vele tientallen jaren terug, werden er grote vaten met cranberries meegenomen tijdens de zeevaart. Deze schepen waren vaak maandenlang op zee en de bemanning had iets nodig om zich te beschermen tegen de gevreesde ziekte scheurbuik. De cranberry bleek hier uitermate geschikt voor te zijn. Maar ook de veelzijdigheid van de cranberry was een belangrijke reden om ze mee aan boord te nemen. Zo waren de cranberries lang houdbaar en zaten ze bomvol vitamine C en antioxidanten.

De scheepvaartroute liep door het Engelse kanaal en pal langs de wadden richting Scandinavië. Echter gingen veel schepen hier verloren door de ondiepe kust van Terschelling. Er spoelde genoeg van deze schepen aan op Terschelling, en zo ook de vaten vol met rode zure besjes. Het duurde even voordat de bewoners besefte wat voor moois en smaakvols er dankzij deze vaten op hun land groeide, maar nu zijn de cranberries niet meer weg te denken van Terschelling.

Hoe te gebruiken

Vandaag de dag staan de cranberries nog steeds bekend om hun gezonde eigenschappen, maar ook zeker vanwege hun culinaire toepassingen. Ze zijn uitermate geschikt om heerlijk friszoet sap van te maken. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan een cranberry compote bij een wildgerecht, een zelfgemaakt jam of verwerkt in verschillende baksels.

Nu is het seizoen om te werken met dit Hollandse product.

Rungis is gewoon compleet. We hebben een goede verstandhouding met de medewerkers, we worden op de hoogte gehouden van de seizoenen; ze denken echt met je mee.

Ik vind het heel fijn vindt als Frank van Rungis langskomt met z’n spulletjes. Dat is inspirerend, met dingen werken die niet iedereen heeft. Of het nu verse kruiden uit Nederland zijn of, onbekende Aziatische producten of oliën.