Wijngaard perzik, de beschermer van de wijnranken

De wijngaard perzik, roodvlezige perzik, bloed perzik of de peche de vigne, deze bijzondere perzik heeft vele namen. Maar weet jij hoe hij aan zijn roodkleurige vruchtvlees en zijn naam komt? En weet jij ook hoe de nectavigne, de roodvlezige nectarine, is ontstaan?

De oorsprong in de wijngaarden

Het verhaal van de wijngaard perzik begon meer dan 250 jaar geleden in de Coteaux du Lyonnais in Frankrijk. In die tijd lieten wijnbouwers midden in het veld perzikbomen planten. De perzikbomen waren van nature zeer gevoelig voor schimmels en diende als de beschermers van de wijnranken tegen meeldauw, een poedervormig schimmel.

Zodra de eerste tekenen van meeldauw verschenen op deze perzikbomen, werd alarm geslagen en werden de wijnranken gered. Deze specifieke perzikbomen produceerden een kleine, rode, donsachtige vrucht. De perziken zijn zich gaan verweren en zijn hierdoor meer antioxidanten aan gaan maken. Dit resulteerde in de mooi rode kleur van het vruchtvlees. Vandaar dat deze perzik de passende namen ‘wijngaard perzik’, ‘peche de vigne’ of zelfs ‘bloed perzik’ kreeg.

Door het selecteren van de mooiste vruchten werd een heel nieuw ras geboren. De wijngaard perzik zoals we hem nu kennen heeft karakteristiek rood vruchtvlees, is sappig, super zoet en is boven alles zeer aromatisch. De wijngaard perziken zijn beschikbaar van juli tot september.

Het beste van twee werelden

Het is te danken aan René Monteux-Caillet en een paar lokale telers dat de nectavigne is aangepast aan de hedendaagse markt zonder haar bijzondere eigenschappen te verliezen. “Door het combineren van de voordelen van een modern product, de nectarine, met de typische, rustieke en traditionele wijngaard perzik, hebben we een uniek stuk fruit gecreëerd: de ‘nectavige’, een nectarine met rood vruchtvlees.

Een totaal nieuw soort fruit zag het daglicht: een directe afstammeling van de wijngaard perzik. De wijngaard nectarine biedt dezelfde kenmerken als zijn voorvader, behalve zijn donzige huid. Hij heeft de wijnkleur op de huid behouden, het traditionele donkerrode vruchtvlees en zijn subtiele aroma en geur, zoet en toch fris. Onmiskenbaar door zijn gespikkelde huid, een indicatie van zijn hoge suikergehalte. De wijngaard nectarine is kleurrijk, barst van de smaak en aroma’s en is zowel rustiek als nobel.

Ik kies voor Rungis omdat ze een constante hoge kwaliteit bieden. Omdat ze ontzettend veel Japanse producten in hun assortiment hebben. En omdat ze een voorloper zijn.

Rungis, dat is een leverancier met topproducten. En altijd hebben ze primeurs. De service is ook goed.