Fruit waar pit in zit!

Rond de maanden juli, augustus en september is steenfruit op zijn best. En de combinaties met deze zonnige vruchten zijn ontelbaar. Of je het nu combineert met groenten, vlees of vis, serveert als amuse of als dessert, dit is fruit waar pit in zit!

De kers is waarschijnlijk het meest geliefde steenfruit; ‘de bonbon onder het fruit’.

Het is een dure en risicovolle teelt en het is belangrijk dat de oogst beschermd wordt tegen regen, hagel en vogels. Het Hollandse kersenseizoen is kort, dus als er Hollandse kersen zijn: geniet er dan volop van! De kleur van de kers kan variëren van geelrood tot donkerrood. Blonde kersen zijn gele kersen met een rode blos.

De meeste nectarinerassen zijn iets kleiner dan die van veel perzikrassen. De nectarine of nectarijn is een mutant van de perzik met een gladde en glanzende schil. Nectacots zijn een kruising tussen een abrikoos en een nectarine. De nectacot is heerlijk sappig met een heel eigen aroma van nectarine en abrikoos.

Koop steenfruit in het seizoen en wat rijp wordt geplukt

De smaakvolste perziken zijn de Franse, waar koudere nachten zorgen voor zoete en sappige vruchten. Er zijn witvlezige en geelvlezige perziken. De witvlezige perziken hebben een heerlijk aroma wat doet denken aan dat van bosbessen en frambozen. De wijngaardperzik, of Peche de Vigne, is zowel qua uiterlijk als qua smaak een ander soort perzik dan we gewend zijn. Deze perzik heeft rood vruchtvlees, maar is niet heel zoet. Wel heel smaakvol!

Wilde perziken, ook wel bosperziken genoemd, zijn platte perziken met een zoetere smaak dan de ronde. De pit van de wilde perzik is in verhouding zeer klein.

Het kleurpallet van de pruim is zeer uiteenlopend. De kleuren variëren van blauwzwart tot rood en van groen tot geel. Pruimen uit Nederland staan hoog aangeschreven omdat de kwaliteit van telen bijzonder hoog is. Ze smaken lekker zoet en sommige variëteiten zijn zoetzuur of aangenaam zuur.

Bewaar steenfruit niet te lang en ook niet in de koeling. Bewaar ze op een koele plaats, de optimale temperatuur ligt tussen de 10 en de 18 graden. De smaak en het aroma blijven zo op hun best. In de tijd van de hondsdagen, rond de periode van 19 juli tot 18 augustus, is het verstandig om steenfruit direct te verwerken of te bewaren in de koeling. Dit omdat ze in deze tijd zeer snel bederven.

Steenfruit: steen goed!

Gert Jan Zonneveld Piek

Ze hebben gewoon alles. Bovendien word je zorgeloos geholpen. Je wordt perfect begeleid bij de overgang naar een nieuwe kaart: ze komen langs en nemen door welke producten over vijf, zes weken beschikbaar zijn.

Ik wil niet dagelijks veel tijd kwijt zijn aan het uitzoeken van de beste kwaliteit producten. Met Rungis is het bovendien fijn dat ik vooruit kan plannen, En: afspraak is afspraak. Ook dat is Rungis.