Rob Baan
Rob Baan is eigenaar van Koppert Cress in Monster
Gefeliciteerd met je zilveren jubileum en zilveren erepenning als tuinbouwambassadeur van het Westland. Bij de uitreiking heb je je waardering voor Rungis uitgesproken…
‘Van begin af aan begeven we ons samen in dezelfde markt: de gastronomie. Net als Gert Jan en Francis heeft Koppert Cress een goede relatie met chefs, maar onze producten moeten wel in de restaurants terecht komen. Daar zijn zij een kei in. In de loop der jaren hebben we elkaar, ook door onze gezamenlijke reizen, steeds beter leren kennen. We hebben elkaar geadviseerd, kennis gedeeld; we vertrouwen elkaar. Er is een klik die veel verder gaat dan alleen op zakelijk gebied.’
Jullie zijn pioniers. Jij als innovator in de duurzame glastuinbouw en als promotor van een voedseltransitie naar groente en fruit. Je spant je ook in om gezonde voeding – als medicijn – op de maatschappelijke agenda te krijgen. Waarin onderscheidt Rungis zich?
‘In hun ontzettende nauwkeurigheid. Voor één citroen rijden ze nog de Van Brienenoordbrug over om een chef uit de shit te helpen. Als een kok in paniek belt, proberen ze altijd iets te regelen. Dat schept verbondenheid. En, zonder andere leveranciers tekort te doen, hoeveel mensen zijn er nu bezig met zo’n uitgebreid assortiment? Rungis is voortdurend op zoek naar wat er in de wereld te vinden is en beschikt ook over de benodigde kennis. Als koks zich afvragen wat ze met crosnes moeten of hopscheuten, dan zijn zij er. Gert Jan is ambassadeur in de unieke tuinbouw, in wat de natuur ons schenkt als voedsel. Ik heb door tachtig landen gereisd en veel gezien en geproefd, maar punt bij paaltje kan hij me verslaan.’
Op welke gebieden werken jullie samen?
‘Om te beginnen hebben we een leverancier-klantrelatie. Ons gehele assortiment wordt door Rungis dagelijks uit voorraad geleverd. Minstens zo belangrijk: ze weten precies wie ze wat moeten aanbieden.
Als ik op iets nieuws stuit, vraag ik: Gert Jan, wat vind jij? Zijn medewerkers denken ook mee over de smaak en toepassing, vaak al voor de introductie van een nieuwe cress. Zij zijn een verlengstuk van ons bedrijf.
Ook bouwen we samen aan innovatie. Door educatie en inspiratie tijdens evenementen, wedstrijden of gastlessen. Vroeger al. Als Koppert Cress een groep chefs uitnodigde, was Rungis er altijd bij om met hen te jammen. Dat is hard nodig: jonge koks hebben onvoldoende in de gaten wat er allemaal verkrijgbaar is en dat er meer smaak in groente schuilt dan in vlees.
Dat geldt ook voor onze cressen: die kunnen het verschil maken in een gerecht. Het takje munt en schijfje sinaasappel dat je vroeger op je bord kreeg, schoof je opzij. Onze microgroenten zijn een wezenlijk onderdeel van een gerecht.
De laatste tijd wordt vaak gezegd dat we de wind mee hebben, door de opmars van de plantaardige keuken. Weet je wel, zeg ik dan, hoe lang wij al bezig zijn met onze producten?’
Jonge koks hebben onvoldoende in de gaten wat er allemaal verkrijgbaar is en dat er meer smaak in groente schuilt dan in vlees
Hoe gaat het met je bedrijfsrestaurant en je strijd tegen de belastingdienst?
‘De belastingdienst ziet maaltijdverstrekking als verkapt loon en heft daarover tachtig procent belasting. Wij voeren aan dat de gratis groente en fruit-lunches die we ons personeel aanbieden onderdeel zijn van ons Arbobeleid. Uiteindelijk hebben we bij de Hoge Raad gewonnen, alleen heeft de belasting, lopende het proces, de Arboregels verscherpt. Sinds 2022 worden we als werkgever weer aangeslagen. Iedereen weet dat de waarde van groente gezondheid is, maar niemand doet er wat mee.’
En nu?
‘We gaan door. Het is toch van de gekke, bijvoorbeeld in de zorg, dat je verpleegsters geen gezond eten mag geven? Op basis van 300 wetenschappelijke onderzoeken hebben we een kosten-baten analyse laten maken, een meta-studie met conclusies van econometristen: wat levert zo’n gezonde lunch nou op, kijkend naar de werkende bevolking? Op 13 november worden de resultaten bekend gemaakt. De uitkomst: met meer groente en fruit kan Nederland 10 miljard besparen op de gezondheidszorg. Een ander eetpatroon kan er mede voor zorgen dat diabetes type 2, obesitas en hart- en vaatziekten worden voorkomen. Als iemand ziek is, kost dat een werkgever gemiddeld 600 euro per dag. Een gezonde lunch kost vier euro per dag.’
Iets anders. Cocktails met cress: is dat een nieuwe markt?
‘Nou en of, net als de toepassing in thee of infusies. De tijd van een randje selderiezout op een Bloody Mary is voorbij. Het kruidige blad van Shiso Purple gaat goed in een Negroni en onze Sechuan Button, die een tintelend gevoel geeft op de tong, is in gin-tonics populair.
Als je een beetje door je eten doet, proef je ook beter. Wist je dat bij het LUMC, met Sechuan Button, ijs wordt gemaakt voor kankerpatiënten? Als je een droge mond hebt en een deel van de bloem in een sapje wordt gedaan, worden je speekselklieren geactiveerd en werken je smaakpapillen weer een paar uur. Dat is toch geweldig?’
Tekst: Ellen Scholtens




