Bijzondere paddenstoelen

Paddestoelen worden steeds populairder. We kennen bijvoorbeeld allemaal de kastanjechampignons, de grote portobello’s en de shiitake paddenstoelen. Maar er zijn nog zoveel mooie, onbekende soorten te ontdekken.

Het paddenstoelen assortiment bij Rungis wordt steeds groter en veelzijdiger. Waar de ene paddenstoel wordt gekweekt, kan de andere alleen in het wild worden gevonden. Elke paddestoel heeft zijn eigen smaak, eigen structuur en daarbij ook zijn eigen toepassingsmogelijkheden. Bekijk hieronder een greep uit ons assortiment met bijzondere en zeer smaakvolle paddenstoelen.

Chicken of the woods

Wilde paddenstoel
Artikelnummer: 150092

Smaak: Doet door zijn vaste en draderige structuur aan gaar kippenvlees denken.

Bereidingswijze: Niet te hard bakken om de paddestoel niet te droog te laten worden. Wordt ook wel zwavelzwam genoemd. De chicken of the woods kan voor het bakken 1 minuten worden geblancheerd om zachter te houden.

Combineren met: Kan stevige smaken als artisjok, dragon en citrus makkelijk aan.

Lobsterzwam

Wilde paddenstoel
Artikelnummer: 150090

Smaak: Een stevige paddenstoel met een nootachtige smaak.

Bereidingswijze: Bakken of stoven. Deze paddenstoel dankt zijn naam aan zijn kreeftkleurige uiterlijk.

Combineren met: In plakken in de pan met wat boter, zout, peper en een paar druppels citroen.

 

Keizersamaniet

Wilde paddenstoel
Artikelnummer: 150076

Smaak: De keizersamaniet heeft veel warmte nodig om zich te ontwikkelen en komt daarom ook niet voor in Nederland.

Bereidingswijze: Deze paddenstoel begint als een bolletje en groeit dan uit tot paddenstoel.

Combineren met: Mooi om rustig te bakken of te grillen.

Eekhoorntjesbrood

Wilde paddenstoel
Artikelnummer: 150070

Smaak: Een van de smakelijkste paddenstoelen. Romig en nootachtig.

Bereidingswijze: Kan zowel rauw in dunne plakjes als gebakken worden gebruikt.

Combineren met: Door zijn rijke smaak zeer breed inzetbaar, ook bijvoorbeeld in soep of in saus.

Mousserons

Wilde paddenstoel
Artikelnummer: 150027

Smaak: Kleine paddenstoel met veel geur en smaak. Wordt ook wel weidekringzwam genoemd.

Bereidingswijze: Heeft een korte bereiding nodig.

Combineren met: Bijzonder geschikt om te stoven in sauzen, ragouts of risotto.

Mutsutake

Wilde paddenstoel
Artikelnummer: 150022

Smaak: Geconcentreerde, rijke smaak met een zweem van pijnboompitten en kaneel. Ook wel pijnboomzwam genoemd.

Bereidingswijze: Schoonborstelen en kort bereiden om de mooie bite te behouden.

Combineren met: Een van de meest geliefde paddenstoelen in China en Japan. Less is more, de smaak is al snel aanwezig in je gerecht.

Pieds de mouton

Wilde paddenstoel
Artikelnummer: 150034

Smaak: Vlezige hoed met een pittig aroma. Ook wel bekend als schapenvoetjes en gele stekelzwam.

Bereidingswijze: Niet rauw eten. Voor het bereiden eerst de stekeltjes wegschrappen aan de onderzijde van de hoed.

Combineren met: Heerlijk bij vlees- en wildgerechten of in sauzen.

Maitake

Wilde paddenstoel
Artikelnummer: 150055

Smaak: Ook wel eikhaas genoemd. Aromatische smaak.

Bereidingswijze: Deze grijsbruine, weelderige zwam is een favoriet in Japan.

Combineren met: Een echte superfood. Spannend met bijvoorbeeld gember, knoflook en koriander.

Cantharellen

Wilde paddenstoel
Cantharellen girolles: 150006
Cantharellen nopjes: 150067

Smaak: De cantharellen worden altijd met de hand in het wild gesneden. Deze peperige paddenstoel laat zich niet kweken.

Bereidingswijze: Verkrijgbaar als girolles en nopjes. Nopjes zijn de klein gesorteerde cantharellen waarbij de hoed vaak nog is gesloten.

Combineren met: Lekker kort gebakken of eventueel verwerkt in ragout.

Morilles

Wilde paddenstoel
Artikelnummer: 150090

Smaak: Deze voorjaarspaddenstoel is kruidig en aromatisch. Rauw zijn morilles giftig.

Bereidingswijze: Het sponsachtige hoedje doet denken aan een honingraat.

Combineren met: Lekker in wildgerechten of ragouts. Ook lekker om te vullen.

Trompettes de la mort

Wilde paddenstoel
Artikelnummer: 150042

Smaak: Krachtig kruidige smaak, neigt een beetje naar truffel.

Bereidingswijze: Bakken of stoven. Geeft veel geur en kleur af.

Combineren met: Lekker in wildgerechten, in risotto of pasta’s.

Cordyceps

Gekweekte paddenstoel
Artikelnummer: 150115

Smaak: Mooi zoet van smaak met een aards aroma en een lekkere bite.

Bereidingswijze: Cordyceps groeien in het wild als parasiet op rupsen. Deze variant is een stuk ‘veiliger’ en wordt gekweekt op een zetmeelrijke bodem.

Combineren met: De rijke smaak doet denken aan schaaldieren, veel interessante smaakcombinaties zijn mogelijk.

Shiimeji

Gekweekte paddenstoel
Bruine shiimeji: 150005
Witte shiimeji: 150048

Smaak: Stevige textuur en bekend om zijn umami-smaak.

Bereidingswijze: Deze paddenstoel groeit in bundeltjes en is in zijn geheel eetbaar, zowel de steel als de hoed.

Combineren met: Rauw wat bitter van smaak. Lekker in combinatie met bijvoorbeeld visgerechten en dragon.

Enoki

Gekweekte paddenstoel
Enoki: 150012
Enoki gold: 150050

Smaak: Fruitig en knapperig. Wordt ook wel fluweelpootje genoemd.

Bereidingswijze: Deze paddenstoel wordt gekweekt in bundeltjes. Erg lekker om rauw te gebruiken.

Combineren met: Bijvoorbeeld in een Japanse ramen (noedelsoep).

Royal chestnut

Gekweekte paddenstoel
Artikelnummer: 150112

Smaak: Licht zoet en nootachtig met een vlezige structuur. Een rijk bosachtig aroma.

Bereidingswijze: Snijd in de lengte doormidden en bak op dit ‘snijkantje’. Stoven kan ook prima.

Combineren met: Even aanbakken en dan laten sudderen in de saus.

Kruidenzwammen

Gekweekte paddenstoel
Kruidenzwammen: 150021
Mini kruidenzwammen: 150079

Smaak: Heeft de heerlijke geur van amandelen.

Bereidingswijze: De kruidenzwam is in zijn geheel te gebruiken.

Combineren met: Rauw niet veel smaak. Gril, bak of bereid in de oven om de heerlijke smaak vrij te laten komen.

Oesterzwammen

Gekweekte paddenstoel
Mini oesterzwammen: 150025
Roze oesterzwammen: 150039
Gele oesterzwammen: 150014

Smaak: Zacht, nootachtig en aromatisch. De gele is wat nootachtige en de roze wat zoeter van smaak.

Bereidingswijze: Dankt zijn naam aan de oestervormige hoed.

Combineren met: In soepen, sauzen of salades. Ook lekker om te bakken.

De mensen van Rungis zijn altijd innoverend: ze komen steeds met nieuwe producten, hebben een groot assortiment en weten waarover ze praten. Ze weten precies welke producten we het beste kunnen gebruiken als ik een nieuw gerecht heb bedacht.

Wat groente en fruit betreft is het hartstikke fijn dat we kunnen werken met Rungis. Zo komen we, naast onze reguliere producten, aan onze speciale spulletjes. Aan mini-groenten en aan bijzondere kruiden en bloemetjes.